Čović ponovo o dolasku Petruševa u Zvezdu!
Filip Petrušev u dresu Crvene zvezde, Foto: Starsport

DELIJE "NA IGLAMA..."

Čović ponovo o dolasku Petruševa u Zvezdu!

Predsednik crveno-belih o povratku Filipa

Objavljeno:

Košarkaška liga Srbije okupila je predstavnike klubova na Staroj planini gde će se ovog vikenda održati Edukativni skup pred početak sezone.

Prisutnima se obratio i Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda koji se prvo dotakao potencijalnog povratka Filipa Petruševa.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Marko Metlas/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

- To je saga koja je bila prisutna mesecima. Postojalo je raspoloženje naše i Petruševa, međutim on je igrač Olimpijakosa. Preteralo se sa tim pričamo. Zasada, Zvezda ostaje sa ovim rosterom. Trener je ključni, Janis će reći, ali od dolaska Petruševa u Zvezdu ne očekujemo ništa - rekao je Čović i dodao da “nema potrebe” razmišljati o alternativnim rešenjima u ovom trenutku.

Filip Petrušev (desno) u duelu sa Lebronom Džejmsom
Filip Petrušev (desno) u duelu sa Lebronom Džejmsomfoto: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Crveno-beli danas su pobedili Lokomotivu Kubanj u Moskvi i igraće za treće mesto na VTB kupu.

- Rano je za utiske. Treba doći do aprila, maja, juna iduće godine i onda napraviti utiske. Zasad je sve dobro. Svake godine smo se maksimalno pripremali, sad što je ambijent u medijima napravljen, a prave ga oni neuspešni, koji ne mogu ništa da osvoje poslednjih godina - pa nam na taj način na leđa guraju nekakve ambicije, svake godine smo pravili dobar tim. Ovaj tim je vrlo interesantan. Imamo težište na domaćim igračima i tako smo koncipirali tim. Nadam se da ćemo napraviti i dobar rezuzultat. Prošle godine smo imali odličan rezultat - mislim da smo uzeli sve moguće trofeje osim Evrolige. Voleli bi da se i to desi, videćemo kada. Da li je za to potrebno još mnogo vremena… Ja mislim da treba raditi i treba se maksimalno truditi. Ova ekipa je dobra, ciljevi su nam sva tri trofeja, cilj nam je ulazak u top 10 u Evroligi. Pa da vidimo gde smo i šta smo. Ispalo da smo mi sa 25 trofeja u poslednjim godinama neuspešni, a da su uspešni ovi sa slučajnim jednim trofejom.

Pričao je i o budućnosti Košarkaškog saveza Srbije, koji će uskoro birati novog predsednika.

- Mi bismo voleli da vidimo stručno, kompetentno, iskusnu osobu koja zna da radi taj posao o koja bi mogla da postavi nešto što ima velike problem. Svaka čast osvajane su medalje, međutim ta odličja treba da služe da se preispitate da li možemo I koliko možemo bolje. A u sportu to je da obezbedite kontinuitet. Nama je potreban kontinuitet, već izazovi dolaze u novembru, iduće godine je EP, pa 2026. SP, pa Olimpijske igre. U novom ciklusu treba razmišljati da se obezbedi rezultat, ali I da se obezbedi kontinuitet forimiranja igrača za seniorski tim. To znači da su veoma važne selekcije kadetske, junorske, kao I selekcija do 20 godina. Ko će biti kadrovski I personalno, videćemo. Ova vremena nisu baš naklonjena za obrazovane stručne i kompetentne, na globalnom nivou.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Starsport©

Govorio je i o mogućnosti da KLS postane profesionalna liga i da u budućnosti bude izjednačena sa ABA ligom?

- Mi smo Košarkaška liga Srbije i mi smo klubovi Republike i države Srbije. Naš prioritet je naša država, ako možemo to da napravimo. Da vam ne pričam o genezi regionalne lige, koju sam i ja između ostalog maksimalno podržavao i podržavaću je dok god je ona normalna. Ali mislim da se tamo nešto zamutilo, čisto metaforički da kažem. Druga stvar je da je Srbija dobro iskoristila mogućnosti takmičenja u regionalnoj ligi. Ona ih nije uskratila ni klubovima iz drugih republika, kad sam upotrebio reč - iskoristila to je da su naši klubovi napredovali, da smo mi dobili šest mesta u ABA ligi, da ćemo imati dva ili tri kluba u Drugoj ABA ligi, što sam tim govori da vrlo brzo možemo da napravimo transformaciju našu - u smislu formiranja profesionalne lige u Srbiji.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Starsport©

Šta je potrebno da bi se to ostvarilo?

- Ta transformacija sa sobom nosi određene izazove – ako je profesionalna onda ugovori moraju da budu profesionalni, nema amaterskih, onda mora da se poštuju finansijski fer plej i niz drugih propozicija, akata - koje vam nameću evropske standarde proistekle kroz Evroligu, a drugim delom kroz FIBA Ligu šampiona, koju takođe ne treba zaboraviti. Inače, u Evropi mi i dalje imamo sudar Evrolige i FIBA Lige šampiona, nadam se da će se napraviti zajednički jezik. Što se ABA lige tiče ona bi možda mogla da napreduje, ukoliko se mutna voda razbristi. Voda nikad nije mutna samo od sebe, uvek utiču na to neki ljudi. U prethodnom periodu sam davao karakteristike tih ljudi, pa ih ne bih ponavljao. Neću da trujem ovaj intervju.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Starsport©

Ako se bude biralo ABA lili KLS?

- Naravno, da ćemo stati uz KLS ako bude ispunjen još jedan važan faktor - a to je ono što je odnos Evrolige i FIBA Lige šampiona, što govori o našem putu - kad kažem našem mislim na srpske klubove - putu u Evropu. Iz koje lige budemo išli u evropsko takmičenje naravno da će ta liga imati prioritet. Mislim da se postepeno stiču potrebni i dovoljni uslovi da taj kvalitet da i domaća liga - ipak smo mi drugi na svetu, treći na OI zamalo prvi…

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Starsport©

O odnosu Partizana sa KLS.

- Njima uvek više vremena treba. A i loše je vreme videli ste… Oni su dobrodošli, neka budu stalni i redovni član koji poštuje statut, koji poštuje domaću košarku. Ništa drugo se ne očekuje. Sve drugo što bih vam rekao - ne bi služilo nikakvoj funkciji jer mislim da smo mi iz Zvezde sve rekli oko njih - zaključio je Čović.

Bonus video:

01:31

Nebojša Čović - novogodišnji koktel

(Espreso/Meridian sport/Nikola Miloradović/Preneo:V.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.